RSS

Politie geeft fouten bij A12 supportdemonstratie toe

Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar op 28 januari was er een klimaatprotest in Den Haag. Actievoerders demonstreerden vreedzaam tegen de 17,5 miljard aan fossiele subsidies en blokkeerden daarbij de A12. Ik was hier ook bij aanwezig en naast de mensen op het asfalt waren er ook tallozen boven de tunnelbak om aan te moedigen en het protest te steunen. Deze supporters werden echter vrij snel door de politie gesommeerd om daar te vertrekken. Politie reed rond en vorderde mensen met megafoons om weg te gaan. Ze spraken mensen ook persoonlijk aan en dreigden met arrestatie. Je kunt in de uitzending van het Jeugdjournaal van die avond zien hoe dit ging.

Ik vind dit een tamelijk vervelende en intimiderende gang van zaken en nadat ik in de raadsvergadering had gezien dat burgemeester Jan van Zanen geen demonstratieverbod voor de wegen rond de tunnelbak had afgekondigd heb ik een klacht ingediend. Vandaag werd ik teruggebeld en gemaild en kreeg ik een excuses. Het was inderdaad niet de bedoeling dat mensen van de supportdemonstratie weggestuurd werden. Er was daar inderdaad geen demonstratieverbod. Een commandant bij de ME dacht dat er wel zo’n verbod was en gaf zijn collega’s het bevel om demonstranten te vorderen weg te gaan. Toen de andere commandanten doorkregen dat dit gaande was, werd deze actie direct beëindigd.

Ik vind het erg jammer dat dit gebeurd is, want er waren veel mensen met jonge kinderen die zich hierdoor hebben laten afschrikken. Het demonstratierecht is een groot goed en een heel belangrijk onderdeel van onze democratie. Daarom hoop ik ook dat er op 11 maart weer een hoop mensen naar Den Haag gaan om samen te demonstreren tegen fossiele subsidies. Hopelijk heeft de politie daarbij geleerd van zijn fouten en laten ze de mensen op de stoep van de Prins Clauslaan lekker staan!