RSS

Ik ben een rebel

Onze overheid is stuk. Ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen. Onze regering doet niet wat ze hebben beloofd, zelfs niet als ze het met hun handtekening hebben bezworen. Nederland heeft in 2015 in Parijs een historisch klimaatakkoord ondertekend. De “tldr” van dit akkoord is dat we de opwarming van de aarde moeten beperken tot 1,5 graad en onder geen voorwaarde meer dan 2 graad mag worden. In een land waarin een kabinet waarde hecht aan de afspraken die het maakt zou je nu klaar zijn: maatregelen worden genomen, plannen om uitstoot te beperken worden snel en daadkrachtig uitgevoerd, pakketten met duurzaamheidsbeleid worden gepresenteerd. Oftewel, de staat neemt de verantwoordelijkheid voor het oplossen van de klimaatproblemen.

In de praktijk zien we echter een kabinet dat schoorvoetend niet eens het minimale doet. Er moest zelfs een actiegroep en een rechterlijke uitspraak aan te pas komen om iets van beweging te forceren en zelfs dan schieten ze pijnlijk tekort. Ik heb meegelopen in klimaatmarsen, lawaai gemaakt bij een klimaatalarm, gestemd op de groenste partijen, goede doelen gesteund en zeeën van burgers hebben hetzelfde gedaan. Ik vrees echter dat dit niet voldoende is. Ik vrees dat er meer nodig is om onze beleidsmakers wakker te schudden. Ik vrees dat duidelijkere acties noodzakelijk zijn en daarom heb ik me sinds kort aangesloten bij Extinction Rebellion.

Afgelopen zaterdag ben ik voor het eerst burgerlijk ongehoorzaam geweest. Ik heb aanwijzigingen van de politie genegeerd en ben met honderden anderen de A12 opgelopen om deze te blokkeren. Dit deden wij niet uit eigenbelang, maar voor de planeet en al het leven dat ze herbergt. Onze eis was superconcreet. We willen dat ons kabinet stopt met de 17,5 miljard euro aan fossiele subsidies. Via allerhande routes geniet de fossiele industrie elk jaar deze voordelen en zo draagt onze overheid enorm bij aan de klimaatverandering. Met een paar aanpassingen van de wetgeving kan dit worden teruggedraaid en kan dit geld op goede manieren worden ingezet, manieren die ook daadwerkelijk in lijn zijn met de beloftes van onze landelijke leiders. Vergis je niet: we hebben het hier niet over deltaplannen. Dit zijn geen moonshots, geen vergezichten. Dit is geen “dromen, durven, doen” territorium. Nope, het is met een beleidsmatige pennenstreek op te lossen. Easy, zou je denken.

Omdat dit kabinet het allemaal niet zo easy vindt en omdat we volgens mij de mogelijkheden van het burgerlijk gehoorzame protest wel hebben uitgespeeld heb ik een paar weken geleden een actietraining bij Extinction Rebellion gevolgd en stond ik zaterdag op de A12. Ongehoorzaam zijn is niet iets dat ik eenvoudig doe, maar ik denk dat het belangrijk is dat we duidelijker moeten zijn, want alle tienduizenden mensen in de klimaatmarsen hebben nog niet het nodige effect gehad. Vreedzame actie die een beetje prikt: dat is nu noodzakelijk en ik ben blij dat ik hier onderdeel van ben.

Ik voel mij als betrokken burger, maar ook als christen geroepen om in actie te komen. Ik geloof sterk in het idee van rentmeesterschap. Ik zie het als een belangrijke verantwoordelijkheid voor de mens om zorg te dragen voor de aarde en alle schepsels. Dit is voor mij een essentieel thema dat juist in de wijde wereld buiten de kerkgebouwen tot uiting gebracht moet worden. De gedachte dat we nu op dit cruciale moment in de geschiedenis niks doen vind ik onverdraaglijk. Ik ben optimistisch dat we dit tij kunnen keren, maar dan kunnen we echt geen moment wachten.

Er is de afgelopen week veel gepraat over de juridische kant van de zaak en of dit wel allemaal zo netjes is, maar eerlijk gezegd ben ik daar persoonlijk wel klaar mee. Laat je niet verlakken door de mensen die ons recht op protest willen inperken en door politici, agenten en burgemeesters die vinden dat je netjes binnen de lijntjes van het malieveld moet demonstreren. Dit is te belangrijk om op de voorwaarden van de oude, falende machten te doen. De staat lijkt voornamelijk geïnteresseerd in het dienen van het verwoestende grootkapitaal en OM en politie lijken daar in deze niet meer dan een instrument van. Wij bepalen zelf wel waar we vreedzaam, vrolijk en geweldloos protesteren.

Ben je het hiermee eens? Sluit je ook aan bij Extinction Rebellion. Blokkeer samen met ons de A12, bezet lobby’s van banken en pensioenfondsen, plak je vast, spreek je uit en help mee om ons kabinet te herinneren aan hun plicht. Doe het voor de toekomst van onze kinderen, voor de prachtige plant- en diersoorten. Doe het om de landen in het mondiale zuiden te steunen. Doe het voor je geweten, doe het voor God zo je wilt, doe het voor de planeet of gewoon omdat het fucking nodig is!