RSS

De renaissance van Ada

Toen ik een tiener was, putte ik zelfvertrouwen uit het feit dat ik een schijnbaar unieke smaak en mening had. Een eigen identiteit en als enige cultuur de tegencultuur, met als de muziek de muziek van slechts enkele ongewassen conaisseurs. Na mijn tienerjaren kwam ik er gelukkig achter dat er een grote waarde ligt in breed gedeeld enthousiasme. Ik ontdekte dat ik heus niet zo uniek ben. Ook in mijn voorkeur voor Ada blijk ik dat niet te zijn, want mijn groeiende wens om in Ada te programmeren gaat gepaard met een heuse golf van aandacht voor deze taal.

Ik lees regelmatig artikelen en blogposts die op lobste.rs worden geplaatst en vandaag verscheen er een interessant verzoek. Ghjuvan Lacambre plaatste een verzoek of er misschien een nieuwe tag “Ada” toegevoegd kon worden. Dit verzoek ging gepaard met een aardig overzichtje van artikelen over Ada en de boodschap dat de frequentie van verhalen over Ada aan het stijgen is. Nu is Lacambre van WC Eend, want hij werkt voor AdaCore, maar dat mag de pret niet drukken. Hij kreeg in de comments bijval van anderen en dit verzoek lijkt op z’n plaats in een tijd waarin er inderdaad weer meer aandacht is voor systeemprogrammeren en de talen die daarin uitblinken. En naast de talloze stukken van de Rust adapten betekent dat ook een groeiende interesse in Ada.

Toen ik een tiener was kon ik het echt vreselijk vinden als een bandje dat ik leuk vond mainstream werd. Een houding die gekant leek tegen oppervlakkigheid, maar daar paradoxaal genoeg zelf in uitblonk. Mijn tienerjaren liggen gelukkig al weer een half leven achter me en ik begin de waarde in te zien van groeiende groepen fans. Waar bij Haskell het adagium lang was om succes ten koste van alles te voorkomen, zou ik Ada graag het tegenovergestelde gunnen, want de taal heeft veel opvallend moderne features die ook de meest vervente crustaceans (oftewel: fans van Rust) zullen behagen.

Als afsluiter nog een leuk stukje dat ik vandaag ook tegenkwam op Lobste.rs. Een overzicht van Ada in 2021. Dit stuk beschrijft in vogelvlucht waarom Ada zo tof is en ik hoop dat nog veel meer mensen dat gaan inzien :-).