RSS

Moddergooien met Bush

Bush was een scriptingtaal gebaseerd op Ada 95, maar Bush is niet meer. Deze BUsiness SHell heeft de sprankelijke naam SparForte gekregen (let op de CamelCase).

Erg jammer, want een opstootje met een politiek bijsmaakje is altijd amusant in het vaak zo correcte codewereldje. Meestal blijft de politiek echter beperkt tot digitaal vuistvechten over licenties (gaap).

Maar laten we wel wezen, in verhouding tot het moddergooien zoals dat in de Amerikaanse presidentsverkiezingen gebruikelijk is, lijken veel conflicten tussen programmeerbaarden (m/v) erg veel op peuterspeelzaalonvrede over speelgoed.

Bush, zoals de taal op de site meestal nog genoemd wordt, maakt dit echter meer dan goed in hun vergelijking met andere talen. Dit stukje is overduidelijk getypt zonder handschoenen aan, want de minachting voor elke taal anders dan de eigen en lingua mater Ada wordt niet verhuld.

Python wordt weggezet als lullig scriptingtaaltje. Perl wordt hard aangepakt vanwege zijn acroniem (die overigens niet bestaat, maar laten we de pret niet bederven). Ruby maakt gebruik van “the principle of least surprise” en dat is uiteraard fout. Bush is namelijk het programmeerequivalent van de extreem spontane party favorite. Java heeft een “awkward syntax” en last but not least is QBasic heus niet beter, want kijk: Bush heeft ook een crappy textgebaseerde programmeeromgeving met een blauwe achtergrond.

Heerlijk. Ik mag dat moddergooien wel, hoe onzinnig het ook is. De makers van Bush/SparForte kunnen echter nog wel wat leren. Allereerst zou ik een voorbeeld nemen aan de trots waarmee de “brutally optimizing Scheme compiler” Stalin haar politiek niet bepaald kleurloze naam draagt en voor de verbale vuigheden goed luisteren naar David Heinemeier Hansson.