RSS

Waarom mobiele webapps traag zijn

Mobiele web apps zijn traag, dat is een feit. Nu ik zelf steeds minder native apps bouw en diezelfde apps vaker in HTML5 en Javascript ontwikkel word ik hier bijna dagelijks mee geconfronteerd.

Dit neemt niet weg dat mobiele web apps extreem handig zijn en voor eenvoudige toepassingen de beste “bang for the buck” leveren aan mijn klanten.

Zoals deze uiterst grondige analyse van Drew Crawford goed uitlegt, ligt de waargenomen snelheid van deze apps aan je invalshoek. Vergeleken met c/c++ en zelfs met Java/Python/Ruby zijn ze ranzig traag, maar als je verwachtingspatroon is afgestemd op websites dan valt het allemaal mee.

Het stuk is echt een aanrader, maar je moet er wel wat tijd voor inruimen, want het is bijzonder uitgebreid. Het deel over garbage collection en het complete gebrek aan controleerbare memory management in Javascript slaat de spijker feilloos op z’n kop.

Al met al is het niet de meest vrolijke boodschap voor de minnaars van de mobiele webtechnieken. Voor deze groep is er gelukkig ook een optimischer kijk voorhanden: http://danbricklin.com/log/2014_06_19.htm#jsspeed